Umrlo 13 osoba
40

Aprilski toplotni talas zahvatio veći dio Azije, temperature ponegdje i do 45 stepeni

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Jak toplotni talas zahvatio je Aziju uzrokujući smrtne slučajeve i zatvaranje škola (Foto: EPA-EFE)
Ekstremno visoke temperature opisane kao "najgori aprilski toplotni talas u historiji Azije" trenutno se bilježe u Indiji, Kini, Tajlandu i Laosu uzrokujući smrtne slučajeve i zatvaranje škola.

Ozbiljni toplotni talas zahvatio je veći dio Azije, uzrokujući smrtne slučajeve i zatvaranje škola u Indiji i rekordne temperature u Kini.

Maksimiliano Herera, klimatolog i historičar vremena, opisao je neuobičajeno visoke temperature kao "najgori aprilski toplotni talas u historiji Azije".

U Kini su lokalni mediji izvijestili da su rekordne temperature za april zabilježene na mnogim lokacijama, uključujući Chengdu, Zhejiang, Nanjing, Hangzhou i druga područja delte rijeke Jangce.

Neuobičajeno visoke temperature također su zabilježene u jugoistočnoj Aziji posljednjih dana, uključujući i Luang Prabang u Laosu, koji je ove sedmice zabilježio 42 stepena.

Na Tajlandu, vladina nadzorna stanica na aerodromu Tak na sjeverozapadu zemlje zabilježila je u subotu 45 stepeni, nadmašivši prethodni maksimum od 44 stepena postignut u Mae Hong Sonu 28. aprila 2016.

U Bangladešu, zemlji koja je na čelu klimatske krize, temperature su porasle iznad 40 stepeni u glavnom gradu Daki, u subotu, najtoplijem danu u 58 godina, što je uzrokovalo topljenje asfalta.

Zvaničnik ministarstva životne sredine, šuma i klimatskih promjena rekao je da će, ako vrućine ne smire, proglasiti vanredno stanje u određenim područjima.

Šest gradova u sjevernoj i istočnoj Indiji zabilježilo je temperaturu iznad 44 stepena Celzijusovih, dok je glavni grad Delhi u utorak zabilježio 40 stepeni. Očekuje se da će toplotni talas trajati najranije do petka. Visoke temperature u Indiji dovele su do zatvaranja škola u nekim državama, dok je 13 osoba umrlo, a još osam je zatražilo ljekarsku pomoć, navodi Guardian.