Svijet
0

April najkrvaviji mjesec za britanske trupe u Iraku od 2003.

FENA
Od početka aprila u Iraku je poginulo 11 britanskih vojnika, što je najveći broj ubijenih od marta 2003. godine kada je u prvim danima anglo-američke intervencije protiv režima Saddama Husseina stradalo 27 Britanaca.

Britanski vojni analitičar Tim Ripley ocijenio je da Basra, na jugu Iraka, gdje su smještene britanske trupe, postaje sve opasnija za Britance nakon najavljenog smanjenja broja vojnika.

Britanski premijer Tony Blair najavio je da će do početka juna broj britanskih vojnika u Iraku, kojih trenutno ima oko 7.000, biti smanjen za četvrtinu, javio je Reuters.

Ripley smatra da su šiitska milicija, odana Moqtadi al-Sadru, i druge pobunjeničke grupe u Basri pojačale napade na britanske trupe nakon objavljivanja odluke o smanjenju broja vojnika jer žele pokazati da su one prisilile Britance na taj potez.

Britanske vojne baze u Basri su skoro svakog dana meta artiljerijske vatre pobunjenika koji napadaju i britanske patrole.

Pristalice Moqtade al-Sadra, koji imaju jaka uporišta u Basri, bore se protiv lokalnih pobunjeničkih grupa za kontrolu nad nalazištima nafte u tome dijelu Iraka, podsjetila je agencije Reuters.