iPhone i iPad
2

Appleovi uređaji pod istragom zbog moguće povezanosti s padom aviona EgyptAira

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuski zvaničnici su pokrenuli istragu čiji je cilj ustanoviti da li su požar u avionu kompanije EgyptAir u maju 2016. godine uzrokovala dva pregrijana Appleova uređaja.

Francuske novine Le Parisen pišu da istražitelji ispituju teoriju da su dva Appleova uređaja, iPhone 6S i iPad Mini 4, koji su pripadali prvom oficiru, možda uključeni u pogrešnu utičnicu. To je moglo dovesti do pregrijavanja uređaja, a potom i do požara u kokpitu koji se proširio avionom tokom leta iz Pariza prema Kairu.

Ova teorija je prvi put spomenuta u januaru 2017. godine nakon što su Francuska i Egipat zaključili da je uzrok pada aviona najvjerovatnije požar. To je zaključeno na osnovu podatka crnih kutija, koje su zabilježile dim u kokpitu i toaletu.

No, Francuzi i dalje istražuju i druge teorije. Egipćani su tvrdili da je požar nastao nakon eksplozije, vjerovatno bombe te su naveli tragove eksploziva na tijelima putnika. Nedostatak saradnje i razmjene dokaza Egipćana je povod Francuzima da nastave raditi na drugim teorijama, pa su se okrenuli pomenutim uređajima.

Poznato je da litij-jonske baterije koje se koriste za mobitele i laptope mogu biti podložne zapaljenju. ako se oštete ili imaju neispravne komponente. Primjera radi, zbog problema koji je imao s baterijom, a koji je dovodio do pregrijavanja i zapaljenja, Samsungov Galaxy Note 7 je zabranjen u avionima.

No, prema riječima jednog od eksperata, Davida Learmounta, podaci prikupljeni na osnovu nekoliko alarma pokazuju da požar možda nije započeo u kokpitu. Osim upozorenja na sisteme grijanja prozora, aktivirani su i alarmi za dim u toaletu i ispod poda.

Istražitelji imaju rok do 30. septembra da prezentuju svoj izvještaj.

Vezani članci