Svijet
7

Apple suočen s optužbama: Radnici koji prave iPhone obolijevaju od leukemije

Klix.ba
Kompanije Apple provodi internu istragu u svojoj tvornici u Kini gdje su napravljeni milioni iPhonea nakon većeg broja smrtnih slučajeva radnika koji su bili uposleni na proizvodnji ovih telefona.

The Mail on Sunday je objavio kako je najmanje 13 radnika oboljelo od leukemije u svojim kasnim tinejdžerskim godinama i ranim dvadesetim u tvornici u Shenzhenu, a njih petero je umrlo od posljedica oboljenja od 2010. godine. Ljekari kažu da je uzrok bolesti rijedak.

Porodice i udruženja za zaštitu radnika vjeruju kako je leukemija prouzrokovana učestalim izlaganjem hemikalijama koje se koriste u tvornici. Oni također vjeruju kako bi moglo doći do obolijevanja još većeg broja radnika. Porodice navode i to kako su bankrotirale izdvajajući novac za liječenja oboljelih.

Kompanija Apple je saopćila da ove optužbe i navode o oboljelima shvata vrlo ozbiljno i vrši interne provjere u tvornici u Shenzhenu, gdje se proizvede oko dva miliona iPhonea sedmično. U ovoj tvornici je zaposleno oko 230.000 radnika, migranata iz cijele Kine.

Tvornica se također koristi i za pravljenje proizvoda drugih kompanija, ali primarno rade za Apple. U ovoj kompaniji još uvijek nisu ništa potvrdili, niti preuzeli odgovornost, samo su naveli kako problem shvataju ozbiljno.

Vezani članci