Nakon napada
5

Apple odbio otključati telefone teroriste koji je ubio tri vojnika

M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Apple je opet pravio poteškoće istražiteljima nakon terorističkog napada u kojem su u decembru ubijena tri vojnika.

U napadu koji se dogodio 6. decembra ubijena su tri mornara, a šest ih je ranjeno. Obuka za saudijske vojnike je zaustavljena u SAD-u nakon ovog napada. Barr je ovaj napad nazvao terorističkim činom.

Dvadeset i jedan član saudijske vojske protjeran je iz SAD-a, a kako piše BBC, vojni službenici nisu optuženi za pomaganje 21-godišnjem poručniku saudijskog ratnog zrakoplovstva, ali je generalni sekretar SAD-a William Barr kazao kako je kod kadeta pronađen "džihadistički" materijal i nepristojne fotografije djece.

Istražitelji su od kompanije Apple zatražili da otključa dva iPhonea koja su pripadala napadaču kojeg je policija ubila tokom napada. On je ispalio metak u telefon, ali su FBI istražitelji uspjeli vratiti podatke.

Apple je dao FBI-u podatke s iClouda napadača, ali su odbili da otključaju telefon jer bi tako potkopali vlastiti softver za enkripciju. Tehnološka firma se prethodno sukobila s FBI-em zbog zahtjeva za otključavanje iPhonea koji pripadaju osumnjičenima za terorizam. Sličan sukob 2016. godine riješen je kada je FBI pronašao način kako da otključa telefon koji je pripadao masovnom ubici u Californiji bez pomoći kompanije Apple.

Barr je dodao da početni izvještaji prema kojima se mislilo da su drugi saudijski kadeti snimali napad netačni. Napadač je sam stigao na mjesto pucnjave.

Sedamnaest protjeranih kadeta imalo je teroristički materijal, a njih 15 nepristojne fotografije djece. Vraćeni su svojoj kući. Naglašeno je da su sarađivali sa FBI-em. Također, sarađuje i Kraljevina Saudijske Arabije i njihovi zvaničnici koji su poručili da kadeti neće postati oficiri njihove vojske.

U SAD-u nisu optuženi, ali postoji mogućnost da se protiv njih pokrene postupak u matičnoj zemlji, piše BBC.