|

Aplikacija za članstvo u EU prije 18. decembra

Aplikacija za članstvo u EU prije 18. decembra
0
F
FENA
10.11.2008. u 15:23
2
komentara
0

dijeljenja
Aplikacija za članstvo u EU prije 18. decembra
Crnogorska vlada će zahtjev za aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji (EU) podnijeti prije 18. decembra, kada je predviđena sjednica Evropskog savjeta, ključnog tijela briselske administracije, piše danas podgorička "Republika".
Najvjerovatniji datum podnošenja zahtjeva za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU je 11. decembar, kada bi poslije sjednice crnogorske vlade trebalo da bude objelodanjena pisana namjera o aplikaciji, naveo je list.

Francuski ambasador u Podgorici Bernar Garanše, kao i još nekoliko ličnosti iz briselske administracije, savjetovali su Crnoj Gori da odgodi aplikaciju dok se ne razriješe institucionalne nedoumice oko proširivanja EU, ali je crnogorska vlada ostala uporna u odluci da to učini do kraja godine, tj. krajem francuskog predsjedavanja Unijom.

Crnogorska vlast je u toku prethodnog polugodišnjeg slovenskog predsjedavanja EU najavljivala "sigurnu aplikaciju", ali je u posljednjem trenutku poslušala savjete iz Unije da to odgodi.

Evropski savjet je najvažniji politički organ EU, sastavljen od
predsjednika država ili vlada članica Unije, koje na zasjedanjima najčešće prate ministri vanjskih poslova, kao i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroszo.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...