Pravna borba
1

Apelacioni sud ekspresno vratio policijski sat u Nizozemskoj

D. B.
Apelacioni sud je samo nekoliko sati prije stupanja na snagu odluke suda u Hagu, koja se odnosi na ukidanje policijskog sata u Nizozemskoj, donio odluku da se ova mjera nastavi.

Trojica sudija su uvažila zahtjev vlade da poništi raniju odluku nižeg suda u Hagu kojom je naređeno hitno ukidanje policijskog sata zbog kršenja ljudskih prava i ustava zemlje. Sud će ponovo održati ročište u petak.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Sudije su istakle da je cilj bio izbjeći zbunjenost stanovništva o tome da li je policijski sat na snazi ili ne te da su argumenti vlade bili uvjerljiviji u odnosu na argumente grupe Virus Truth koja se žalila zbog mjera. Aktivisti su tvrdili da vlada uvođenjem policijskog sata prelazi svoje ovlasti. Oni su reagovali na odluku apelacionog suda te su poručili da je napravljena velika i neprihvatljiva greška.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Policijski sat je uveden 23. januara te je produžen do marta, a građani moraju ostati u svojim domovima u periodu između 21:00 i 4:30 sati. Izuzetak su hitni slučajevi i odlazak na ključna radna mjesta, a nepoštovanje pravila se kažnjava.