Svijet
0

Apel pravnika Srbije i RS-a da Lajčak opozove svoju odluku

FENA
Savez udruženja pravnika Srbije i Udruženja pravnika Republike Srpske uputili su apel da se opozove odluka visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka od 19. oktobra, ocjenjujući da se ta "oktroisana“ odluka treba da stavi van pravne snage, poštujući sva legalna i legitimna sredstva koja su svojstvena načelima demokratske kulture i vladavine prava.

Ovaj apel, kako se navodi u saopćenju, posebno se upućuje svim učesnicama Dejtonskog mirovnog sporazuma

Ova pravnička udruženja kao stručna nevladina organizacija koja broji više od 30 hiljada pravnika izrazili su u zajedničkom saopćenju jedinstven stav pravničke javnosti da je Miroslav Lajčak u svojstvu visokog predstavnika za BiH Odlukom o nametanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH i Obavezujućom istrukcijom za promjenu Poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH grubo prekršio Ustav BiH i Ustav RS-a te niz najviših normativnih akata Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizavija, koja prema ustavnom uređenju BiH imaju prioritet nad svim drugim zakonima.

U saopćenju se ističe, između ostalog, da visoki predstavnik na osnovu ovlaštenja da tumači postojeće pravo ne može biti izvan Ustava i zakonskih oragana.

„Isto tako, njegove odluke ne smiju kršiti ljudska, individualna i kolektivna prava, utvrđena međunarodnim aktima. U suprotnom, bio bi to jedinstven slučaj da jedan inokosni organ u jednoj evropskoj zemlji može donositi odluke izvan pravnih akata, kao što su Ustav i zakon, jer pravne akte u modernoj demokratskoj državi mogu donositi samo predstavnički organi na bazi legitimiteta koji im daje narod“, navodi Savez udruženja pravnika.

„U slučaju opstanka pomenute odluke visokog predstavnika, s obzirom na težinu povrede najviših pravnih akata", Savez udruženja pravnika upozorava da to "može dovesti do nesagledivih, teških, pa i tragičnih posljedica na ovom području".

U saopćenju se dodaje i da su visoki predstavnici za BiH i do sada kršili odredbe Dejtonskog sporazuma i individulana imunitetska ljudska prava.

Izražava se i stav o imperatovu poštovanja i doslovne primjene usvojenih međunarodnoh akata, a posebno onih koji predviđaju pravo naroda na samoopredjeljenje koji slobodno uređuje svoj politički status i slobodno osigurava svoj ekonomski, socijalni i kulturni razvitak.

Inače, ovo saopćenje medijima je upućeno iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS-a.