The Times
0

Apel Obami u vezi s britanskim hakerom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Svi britanski dnevnici u subotu pišu o konačnom neuspjehu pokušaja da se izbjegne ekstradicija britanskog hakera Garyja McKinnona SAD-u gdje ga čeka do 60 godina zatvora zbog provale u kompjuterski sistem američkog ministarstva odbrane.

Ono što je naročito provuklo pažnju medija jeste činjenica da 43-godišnji McKinnon ima Aspergerov sindrom (oblik autizma), i da je provalio u kompjutersku mrežu Pantagona i NASA-e tragajući za podacima u vezi sa vanzemaljcima.

McKinnonova majka je uputila apel britanskim dužnosnicima da spriječe njegovo izručenje, nakon što je britanski Vrhovni sud presudio da SAD na to ima puno zakonsko pravo.

Amerikanci, piše The Times, nemaju mnogo razumijevanja za krhko mentalno stanje nekoga koga vide kao prijetnju američkoj državnoj sigurnosti.

Daily Telegraph piše da je 40 britanskih poslanika uputilo direktan apel predsjedniku Baracku Obami da spriječi McKinnonovo "sramno izručenje".

"Najveće hakiranje vojnih kompjutera u povijesti" fraza je koja već gotovo desetljeće stoji uz ime Garyja McKinnona, koji je 2001. i 2002. godine provalio u kompjutere NASA-e i Pentagona u potrazi za dokazima o postojanju NLO-a.

Podsjetimo, zbog McKinnonovih ilegalnih aktivnosti dvije hiljade kompjutera u Washingtonu isključeno je na 24 sata, a američka vlada nanesenu štetu procjenjuje na 700 hiljada dolara, što hakerova odbrana kategorički poriče argumentom kako kompjuterski provalnik nije imao zle namjere, već je samo ekscentrik koji je htio saznati povjerljive podatke o eventualnom postojanju života izvan Zemlje.

Za svoje nedjelo McKinnon se poslužio vlastitim kompjuterom, opremljenim 56K modemom, te bez ikakve posebne zaštite uspio zaobići sve američke sigurnosne mjere, provalivši u 97 kompjutera.