Interpol
0

Apel korisnicima interneta za pomoć u traženju bjegunaca

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Interpol je apelovao u ponedjeljak na korisnike interneta da mu pomognu da uđe u trag stotinama bjegunaca koji su traženi zbog ubistava, silovanja, pedofilije i drugih teških krivičnih djela.

Interpolova operacija hvatanja bjegunaca, nazvana "Infracrveno", počela je 3. maja i njom je obuhvaćeno 450 osoba koji se traže zbog toga što su osuđeni ili osumnjičeni za teška krivična djela i za koje se vjeruje da se nalaze na teritorijama 29 zemalja.

Od početka operacije do sada širom svijeta je uhapšeno ili locirano više od stotinu njih, javio je AP.

Među uhapšenima su i neki od najtraženijih bjegunaca, kao što je bivša kolumbijska manekenka Angie Sanclemente Valencia, koja je uhvaćena u maju u Argentini, gdje je optužena za trgovinu narkoticima.

Muamba Munanga iz Demokratske Republike Kongo, koga traže Francuska i Bahrein, zbog falsifikovanja i pranja novca, uhapšen je 16. juna u Južnoafričkoj Republici.

"Tokom operacije uspjeli smo da pronađemo i uhapsimo veliki broj osoba, ali nemamo informacije gdje se nalaze ostali s tog spiska i zato molimo javnost za pomoć, izjavio je Martin Cox", pomoćnik direktora Interpolove jedinice za pronalaženje bjegunaca.

Interpol je objavio fotografije 26 bjegunaca i zamolio za pomoć korisnike interneta, a naročito društvenih mreža i foruma.

  • Veće su šanse da neko prepozna bjegunca na društvenoj mreži ili forumu nego da ga primjeti dok hoda ulicom. Ali, zamolit ćemo javnost da nam dostavi informaciju, bez obzira na to kako je do nje došla, objasnio je Cox.