{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


APEC za hitno oživljavanje svjetskih trgovinskih pregovora

F
4.9.2007. u 16:10
0
0
APEC za hitno oživljavanje svjetskih trgovinskih pregovora
0
APEC za hitno oživljavanje svjetskih trgovinskih pregovora
Čelnici 21 države azijsko-pacifičke regije na ovosedmičnom samitu u Australiji založit će se hitno oživljavanje svjetskih trgovinskih pregovora. Sastanci na nižoj razini već su počeli u Sydneyu, izvještava dopisnik VoA-e, a najviše se razgovara o načinima intenziviranja trgovine. Na zemlje azijsko-pacifičke regije otpada oko pola svjetske trgovine.
Članice ove integracije nadaju se da mogu iskoristiti svoju trgovinsku moć kao sredstvo za oživljavanje pregovora Svjetske trgovinske organizacije (WTO) poznatih kao krug pregovora iz Dohe.

U tom cilju s ovosedmičnog Azijsko-pacifičkoga ekonomskog foruma (APEC) bit će upućen poziv vodećim trgovinskim zemljama da učine ključne ustupke u pitanju trgovinskih zapreka.

Krug pregovora iz Dohe, čiji je cilj liberalizacija trgovine, otvoren je 2001. godine, ali je zastao zbog trgovinskih zapreka na poljoprivredne proizvode i dažbina na uvoz proizvoda iz inozemstva.

Sjedinjene Države i Evropska unija međusobno se optužuju da je premalo učinjeno u pitanju smanjenja dažbina na poljoprivredne proizvode.

Brojne zemlje u razvoju i Australija također pozivaju na veću liberalizaciju poljoprivrednih proizvoda dok SAD, EU i druge razvijene zemlje traže od velikih ekonomija u jačanju, uključujući Brazil i Indiju, da dodatno otvore svoja tržišta za industrijske proizvode iz inozemstva.

Čelnici APEC-a vjeruju da pregovori WTO-a imaju potencijal za stvaranje slobodnijega i pravičnijeg globalnog tržišta, ponajviše za siromašne zemlje. Izaslanici će također razmotriti načine povećavanje trgovine među 21-om zemljom članicom APEC-a.

Australski ekonomist Stephen Harcourt vjeruje da je olakšavanje trgovine od velike važnosti.

"Radi se o olakšavanju trgovine, standardiziranju carina i slično. Svjetska banka procjenjuje da bi to moglo dovesti do generiranja 440 milijardi dolara tako da se dosta može postići. Dakle, trebalo bi standardizirati carine i procedure u svim zemljama APEC-a kako bi se olakšao protok roba i usluga", smatra Harcourt.

Neki se posmatrači nadaju da bi ovosedmični samit APEC-a u Sydneyu mogao biti dodatni korak u stvaranju pacifičke zone slobodne trgovine koja bi se protezala od Čilea do Kine. Kanada se založila za to 2004. godine, a Sjedinjene Države su prihvatile takvu ideju.

Azijsko-pacifička ekonomska saradnja utemeljena je krajem 1980-tih godina kao organizacija predana liberalizaciji trgovine. Članice APEC-a su, među ostalima, Kina, Japan, Rusija i SAD zajedno s nizom manjih ekonomija iz Azije i Latinske Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: