{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


APEC: Dogovor o borbi protiv emisije plinova

F
8.9.2007. u 15:56
0
0
APEC: Dogovor o borbi protiv emisije plinova
0
APEC: Dogovor o borbi protiv emisije plinova
Lideri azijsko-pacifičke regije postigli su u subotu na samitu u Sydneyu dogovor o "dugoročnim ambicioznim ciljevima" za smanjenje emisije plinova s učinkom staklenika, izjavio je australski premijer John Howard.
Neki stručnjaci i aktivisti su, međutim, već nazvali nedjelotvornim taj program, koji su na samitu Organizacije za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju (APEC) usvojili predsjednici SAD-a, Kine, Rusije i lideri zemalja azijsko-pacifičke regije budući da nije određen konkretan cilj za smanjenje emisije štetnih plinova, prenijela je agencija AP.

S druge strane, program predstavlja presedan jer se odnosi na sve članice APEC-a - i industrijalizirane i one u razvoju - a mogao bi i utjecati na odluke koje će biti donesene na godišnjem samitu Ujedinjenih naroda o klimi koji će se održati u decembru na indonežanskom otoku Baliju.

Među "dugoročnim ambicioznim ciljevima" navedenim u deklaraciji lidera APEC-a nalazi se i onaj kako će članice uložiti napore da do 2030. smanje "energetski intenzitet", odnosno količinu energije potrebne za proizvodnju jednog dolara bruto domaćeg proizvoda (BDP), za najmanje 25 posto u odnosu na 2005.

Jedini drugi konkretan cilj deklaracije predstavlja odluka da se do 2020. poveća površina šuma u regiji za najmanje 20 miliona hektara, što će biti dovoljno za apsorpciju 11 posto ukupne količine štetnih plinova emitiranih u svijetu 2004. godine.

Važno je povećati i energetsku djelotvornost i raznovrsnost energetskih izvora snabdijevanja, sve više koristeći obnovljivu energiju, navodi se još u deklaraciji APEC-a, uz napomenu da i nuklearna energija može doprinijeti smanjenju globalnog zagrijavanja.

Kako međutim spomenuti ciljevi nisu obavezujući, grupe za zaštitu životne sredine i neki stručnjaci za ekologiju smatraju da dogovor u praksi neće značiti mnogo i da je neambiciozan, što objašnjavaju podatkom da cilj za smanjenje energetskog intenziteta od 25 posto mnoge privrede postignu samim tim što postaju bogatije i napuštaju proizvodnju koju karakterizira velika potrošnja energenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: