Svijet
0

APEC: Dogovor o borbi protiv emisije plinova

FENA
Lideri azijsko-pacifičke regije postigli su u subotu na samitu u Sydneyu dogovor o "dugoročnim ambicioznim ciljevima" za smanjenje emisije plinova s učinkom staklenika, izjavio je australski premijer John Howard.

Neki stručnjaci i aktivisti su, međutim, već nazvali nedjelotvornim taj program, koji su na samitu Organizacije za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju (APEC) usvojili predsjednici SAD-a, Kine, Rusije i lideri zemalja azijsko-pacifičke regije budući da nije određen konkretan cilj za smanjenje emisije štetnih plinova, prenijela je agencija AP.

S druge strane, program predstavlja presedan jer se odnosi na sve članice APEC-a - i industrijalizirane i one u razvoju - a mogao bi i utjecati na odluke koje će biti donesene na godišnjem samitu Ujedinjenih naroda o klimi koji će se održati u decembru na indonežanskom otoku Baliju.

Među "dugoročnim ambicioznim ciljevima" navedenim u deklaraciji lidera APEC-a nalazi se i onaj kako će članice uložiti napore da do 2030. smanje "energetski intenzitet", odnosno količinu energije potrebne za proizvodnju jednog dolara bruto domaćeg proizvoda (BDP), za najmanje 25 posto u odnosu na 2005.

Jedini drugi konkretan cilj deklaracije predstavlja odluka da se do 2020. poveća površina šuma u regiji za najmanje 20 miliona hektara, što će biti dovoljno za apsorpciju 11 posto ukupne količine štetnih plinova emitiranih u svijetu 2004. godine.

Važno je povećati i energetsku djelotvornost i raznovrsnost energetskih izvora snabdijevanja, sve više koristeći obnovljivu energiju, navodi se još u deklaraciji APEC-a, uz napomenu da i nuklearna energija može doprinijeti smanjenju globalnog zagrijavanja.

Kako međutim spomenuti ciljevi nisu obavezujući, grupe za zaštitu životne sredine i neki stručnjaci za ekologiju smatraju da dogovor u praksi neće značiti mnogo i da je neambiciozan, što objašnjavaju podatkom da cilj za smanjenje energetskog intenziteta od 25 posto mnoge privrede postignu samim tim što postaju bogatije i napuštaju proizvodnju koju karakterizira velika potrošnja energenata.