{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


APA: Slovensko predsjedavanje EU-om je blamaža

F
28.1.2008. u 14:15
0
0
APA: Slovensko predsjedavanje EU-om je blamaža
0
APA: Slovensko predsjedavanje EU-om je blamaža
Već drugi put nakon slovenskog preuzimanja predsjedanja Evropskom unijom austrijska novinska agencija APA žestoko kritizira slovensku diplomatiju, a u osvrtu objavljenom u ponedjeljak Austrijanci ga opisuju kao "blamažu predsjedništva EU-a".
Činjenicu da su novine protekle sedmice objavile dokument o razgovorima između američkih i slovenskih diplomata o Kosovu austrijska novinska agencija smatra neugodnom, tim više što se u dokumentu "ne prepoznaje samostalna linija Evropske unije u pitanju Kosova, nego njena suprotnost".

"Slovenski vodeći političari su već prvih dana na kormilu EU-a nepromišljenim izjavama doveli u neugodnu situaciju Evropsku komisiju kao i prijašnje predsjedatelje Njemačku i Portugal, dok je približavanje Evropskoj uniji Hrvatske i Srbije, koje Ljubljana proglasila prioritetom, ostalo bez rezultata", piše APA.

Austrijska agencija je već početkom godine kritizirala držanje slovenskih političara smatrajući da ne pokazuju doraslost zadaćama predsjedanja EU-om.

"Sad je pak objavljen dokument koji bi mogao zadati smrtni udarac slovenskom predsjedanju EU-om", upozorava agencija, nakon čega slijedi prikaz slovensko-američkih razgovora uoči Božića i dokumenta koji je pritom nastao.

Agencija skreće pozornost i na pojedinosti u dokumentu poput američke preporuke da se neovisnost Kosova proglasi u nedjelju, kako Rusija ne bi odmah mogla reagirati u Vijeću sigurnosti.

Dokument "izaziva dojam da Slovenija upravo u neugodnom pitanju Kosova nije časni posrednik, nego primatelj naredaba od SAD-a", tvrdi APA.

Agencija prenosi ocjene političkih promatrača koji smatraju da "političke nježnosti" između Ljubljane i Washingtona "nisu iznenađenje", budući da je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel poznat kao "uvjereni transatlantičar", koji je u nekoliko navrata pokazivao bliskost s američkim pozicijama čak i protiv volje vlastite vlade.

"U Beogradu se smiju tome dokumentu", piše APA, navodeći riječi srbijanskog ministra za Kosovo Slobodana Samardžića koji je izjavio kako je EU "na vrlo tužan način postala samo šahovska figura u toj igri" oko Kosova.

Agencija prenosi i izjavu glasnogovornika slovenskog ministarstva vanjskih poslova Bojana Brezigara, koji je rekao da je "šteta nastala objavom dokumenta ogromna".

Za to vrijeme, piše APA, predsjednik slovenske vlade Janez Janša "kune se" da je Slovenija sa SAD-om samo vodila "dijalog" kao i sa svim drugim međunarodnim partnerima, a u ministarstvu vanjskih poslova "grozničavo se traga za krivcima" za to što je sadržaj diplomatskih razgovora objavljen u novinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: