Svijet
0

AP: Život u BiH veliki izazov

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Živjeti u Bosni i Hercegovini, u jednoj od zemalja sa najnižim prosječnim primanjima u Evropi i sa visokim postotkom nezaposlenog stanovništva teško je za sve bh. građane, a pogotovo za tamošnje manjine. Za Rome, manjina koja se svrstava u građane druge klase, život u Bosni i Hercegovini je još veći izazov.

Romi koji žive u Bosni i Hercegovini svakodnevno trpe kršenje njihovih ljudskih, političkih, ekonomski i socijalnih prava. Ovakva situacija djelimično je uslovljena negativnim osjećajem zemlje prema Romima, a ovakav stav prema ovoj manjini pokazao je izvještaj evropskog Centra za prava Roma sa sjedištem u Mađarskoj.

Ustav Bosne i Hercegovine, pisan u žurbi kako bi se okončao rat, dozvoljava samo pripadnicima tri konstitutivna naroda – Srbima, Hrvatima i Bošnjacima, da zauzimaju visoke političke funkcije. Pripadnici manjina kao što su Romi, ne mogu se nadati nekoj važnoj funkciji u BiH.

U posljednjih deset godina, Romi su žrtve prisilne migracije, a danas većina njih, prema podacima Vijeća Evrope, ima status izbjeglice ili raseljenog lica. Romi predstavljaju jednu od najvećih, najsiromašnijih, a ujedno i najbrže rastućih manjina u Evropi.