BBC
0

Anwar al-Awlaki preživio američki napad u Jemenu

FENA
Anwar al-Awlaki
Anwar al-Awlaki
Jedan od najutjecajnijih vođa Al-Qaide radikalni imam Anwar al-Awlaki preživio je napad američke bespilotne letjelice na jugu Jemena, u kojem su ubijena dva člana te terorističke organizacije.

Awlaki, jemenski imam rođen u SAD-u, lider je Al-Qaide na Arapskom poluotoku, navodi britanska TV-mreža BBC.

Jemenske vlasti su saopćile da je projektil ispaljen iz američke bespilotne letjelice pogodio vozilo u provinciji Shabwa i ubio dva brata, Musaida i Abdullaha Mubaraka, za koje se vjeruje da su bili zapovjednici srednjeg ranga terorističke skupine.

Prava meta napada, prema izvještajima američkih medija, bio je Awlaki. Pentagon je, međutim, odbio to potvrditi.

Ovo je bio prvi američki napad izveden u Jemenu od maja 2010. godine, kada je greškom ubijen izaslanik predsjednika te zemlje Alija Abdullaha Saleha.

Napad je izveden nekoliko dana nakon što je vođa Al-Qaide Osama bin Laden ubijen u napadu američkih specijalnih snaga u Pakistanu.

Prema pisanju dnevnika The Wall Street Journal, na Awlakija su u četvrtak izvedena bar dva napada. Prvi kada su na vozilo kojim je putovao ispaljene tri rakete koje su ga promašile. Potom je zamijenio vozilo s braćom Mubarak i oni su stradali u idućem napadu.

Vlasti u Sani su u septembru saopćile da su napadi američkim letjelicama suspendirani.

Washington smatra jemenski ogranak Al-Qaide najaktivnijom terorističkom ćelijom na svijetu. Grupa, navodno, broji oko 300 boraca, a uporište joj je u jemenskim planinama koje nisu pod kontrolom središnje vlasti.

Neki analitičari smatraju Awlakija najvećom prijetnjom poslije Bin Ladena. Prema podacima američkih službi, Awlaki je sudjelovao u regrutiranju Nigerijca Umara Faruka Abdulmutalaba, optuženog za pokušaj obaranja američkog zrakoplova 25. decembra 2009. godine.

Američki vojni psihijatar Nidal Malik Hasan, koji je optužen za ubojstvo 13 vojnika u pucnjavi u bazi Fort Hood 2009., navodno je tražio vjerski savjet od Awlakija i slušao njegove propovijedi u američkoj državi Virginiji 2001. godine.