Diplomatska turneja
0

Antony Blinken najavio sastanke sa liderima zemalja Centralne Azije

FENA
Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Američki državni sekretar Antony Blinken posjetio je u utorak Kazahstan tokom niza sastanaka s najvišim diplomatama centralnoazijskih zemalja dok su tenzije u porastu zbog ruskog rata u Ukrajini.

Blinken je razgovarao sa kazahstanskim ministrom vanjskih poslova Mukhtarom Tileuberdijem, a zatim i sa kazahstanskim predsjednikom Kasim-Jomartom Tokajevim. Razgovarao je i sa drugim ministrima vanjskih poslova iz regiona.

Blinken je na sastancima naglasio posvećenost Washingtona "nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu" zemalja Centralne Azije.

Tokajev je, zauzvrat, izrazio zahvalnost kontinuiranoj i čvrstoj podršci Sjedinjenih Američkih Država nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Očekivalo se da će uslijediti sastanak takozvane grupe C5+1, koju čine SAD i bivše sovjetske republike Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Blinkenova posjeta Astani i kasnije ove sedmice Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana, označila je njegovo prvo putovanje u Centralnu Aziju kao državnog sekretara.