Promjena politike?
48

Antony Blinken izrekao neke od najjačih američkih javnih kritika Izraelu zbog rata u Gazi

I. Sa.
Antony Blinken
Antony Blinken
Antony Blinken, američki državni sekretar rekao je neke od najjačih javnih kritika administracije američkog predsjednika Joe Bidena koje se tiču izraelskog vođenja rata u Gazi.

On smatra da je taktika Izraela donijela "gubitak života nedužnih civila" te kako nisu uspjeli neutralizirati Hamas.

Blinken je u više televizijskih intervjua naveo kako SAD smatraju da bi izraelske snage trebale izaći iz Gaze, ali je i dodao da čekaju kako bi vidjeli planove Izraela koji se tiču sigurnosti i upravljanja nakon rata.

Također, pojasnio je kako su SAD radile sa arapskim i drugim zemljama na razvoju planova za sigurnost i upravljanje Gaze, ali da nisu vidjeli nešto slično i iz Izraela.

Američki sekretar je naveo i kako vojna operacija u Rafahu može imati početni uspjeh, ali da se rizikuje šteta po stanovništo, bez rješavanja problema.

Prvi put javno je i jedan američki zvaničnik rekao da je izraelska upotreba američkog oružja u Gazi vjerovatno prekršila međunarodno humanitarno pravo.

Što se tiče oružja i štete koja je nanesena ljudima, navodi Blinken, razumno je ocijeniti da je u nekim slučajevima Izrael djelovao na načine koji nisu u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.