Generalni sekretar UN-a
65

Antonio Guterres: Sjenka nuklearne apokalipse ponovo se nadvila nad svijetom

SRNA
Antonio Guterres (Foto: EPA-EFE)
Antonio Guterres (Foto: EPA-EFE)
Ponovo se pojavila sjenka nuklearne apokalipse, koja se tokom proteklog stoljeća nadvijala nad čovječanstvom, rekao je danas generalni sekretar UN Antonio Guterres.

"Geopolitičke podjele, bezobzirna trka u naoružanju stvorili su potpunu blokadu. Vojske rade na razvoju užasnih novih tehnologija, uključujući vještačku inteligenciju i autonomne oružane sisteme. Vratila se nuklearna sjenka koja se tokom prošlog stoljeća nadvijala nad čovječanstvom", rekao je Antonio Guterres na konferenciji o razoružanju.

Prema njegovim riječima, pojedini državnici redovno sugerišu da su u potpunosti spremni da pokrenu nuklearni pakao, što je gnusna prijetnja koju svijet mora jasno i snažno osuditi.

On je ponovio svoj poziv za sprovođenje svih obaveza o nuklarnom naoružanju, uključujući i Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

Ruska novinska agencija TASS podsjetila je da je u oktobru prošle godine, američko Ministarstvo energije saopćilo da je izvršena "podzemna hemijska eksplozija" u državi Nevadi kako bi se poboljšao kapacitet Amerike da otkriva slabije nuklearne eksplozije širom svijeta.

Direktor Službe za neširenje i kontrolu oružja pri ruskom Ministarstvu vanjskih poslova Vladimir Jermakov rekao je da Moskva vjeruje da Amerika ne odustaje od zamisli da izvrši nuklearnu probu.