Nezadovoljni radom
35

Antonio Guterres i dalje trn u oku Izraelcima: "Mora podnijeti ostavku, UN ga treba zamijeniti"

V. K.
Antonio Guterres (Foto: EPA-EFE)
Antonio Guterres (Foto: EPA-EFE)
Izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Katz izjavio je kako bi generalni sekretar UN-a Antonio Guterres trebao podnijeti ostavku.

Zahtjev izraelskog zvaničnika dolazi nakon navoda je 12 zaposlenika UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) bilo uključeno u napad Hamasa 7. oktobra.

"Naravno da je on odgovoran kao generalni sekretar. Guterres mora podnijeti ostavku. Ujedinjene nacije ga moraju zamijeniti", poručio je.

Izrael je već mjesecima u napetim odnosima s UN-om, naročito nakon izjave generalnog sekretara da se napad Hamasa nije dogodio u vakuumu te je optužio Izrael da je provodi zagušljivu okupaciju.

Osim toga, izrelski šef diplomatije je rekao kako je zadovoljan činjenicom da su brojne zapadne zemlje otkazale finansiranje UNRWA zbog navoda o učešću pojedinaca u napadu Hamasa.

"Države su postupile ispravno iako je riječ o humanitarnoj organizaciji", ističe šef izraelske diplomatije.

Iako Izrael još nije pružio dokaze za svoje navode o umiješanosti zaposlenika UNRWA u napad, Katz je rekao kako se informacije prikupljaju.

"Mi ćemo prikupiti ove dokaze i poslati ih u sve druge zemlje kao što su SAD i Njemačka. UNRWA nije dio rješenja već dio problema. Trebalo bi razviti novu agenciju za obnovu Gaze u kojou bi arapske ržave trebale biti uključene više nego prije", zaključio je Katz.