Hrvatski advokat
50

Anto Nobilo bi trebao savjetovati Dodikovu odbranu, kaže da mu je predmet zanimljiv

F. H.
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Hrvatski advokat Anto Nobilo će kako navodi Federalna TV najvjerovatnije biti pravni savjetnik odbrane Milorada Dodika u predmetu koji se vodi protiv njega pred Sudom Bosne i Hercegovine.

U svojoj izjavi, Nobilo je kazao kako se radi o zanimljivom predmetu s pravnog aspekta, a da je odbrana Dodika u skladu sa suverenitetom države.

"Predmet je izvanredan i reći ću vam, što na prvi pogled ne izgleda, a vjerovatno se nećete složiti, ali čitao sam odbranu Dodika koju je dao ranije u Tužilaštvu. Teze koje on zastupa su suverenističke teze, ali ne samo u odnosu na Republiku Srpsku, nego i u odnosu na Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Nobilo.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora entitetskog glasnika Miloša Lukića optuženi su pred Sudom Bosne i Hercegovine zbog potpisivanja i objavljivanja Zakona o neprovođenju odluka visokog predstavnika.

Na prvom ročištu, Milorad Dodik se odbio izjasniti o krivici što je Sud zabilježio kao da se okrivljeni izjasnio da nije kriv.

Političari iz RS-a su u više navrata tvrdili da se vodi politički proces, a optužnicu protiv Milorada Dodika su pokušali da predstave kao proces protiv entiteta Republika Srpska.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a su poručili da neće uhapsiti Milorada Dodika. Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan rekao je da niko nikada neće uhapsiti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Vlasti u Republici Srpskoj ne priznaju Christiana Schmidta kao visokog predstavnika i negiraju da ima pravo da donosi izmjene zakona u Bosni i Hercegovini.