|

Antivladini protesti u Tirani: Gađali zgradu Vlade i palili transparente sa likom premijera

Antivladini protesti u Tirani: Gađali zgradu Vlade i palili transparente sa likom premijera
0
A
Anadolija
8.12.2015. u 14:30
0
komentara
0

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
TIRANA (AA) – Grupa demonstranata okupljenih oko opozicione Demokratske partije Albanije, koja je danas u Tirani organizovala antivladine proteste na kojima traži raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora i ostavku Vlade na čelu sa aktuelnim premijerom Edijem Ramom, gađala je jajima, kamenicama, suzavcima i drugim predmetima zgradu Vlade, javlja Anadolu Agency (AA).
Nekoliko hiljada građana, podržavši skup najjače opozicione partije u Albaniji na čelu sa Lulzimom Bashom, okupilo se na gradskom trgu Skenderbeu, odakle su se uputili prema zgradi Vlade kako bi izrazili nezadavoljstvo trenutnom ekonomskom, političkom i socijalnom situacijom u zemji.

Nakon što su se protestima pridružili lider opozicione Demokratske partije Lulzim Basha i bivši albanski premijer Sali Berisha, jedna grupa demostranata počela je jajima, flašama, kamenicama, kao i suzavcima, gađati u pravcu zgrade Vlade, dok su neki palili transparente sa likom albanskog premijera Edija Rame. Jedan od demonstranata pokušao je ući u zgradu Vlade, u čemu su ga spriječili policajci.

Noseći transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Premijer milijarder, Albanci u siromaštvu", "Dole Edi Rama i 40 lopova", "Želim hljeb za svoju djecu", "Gori Albanija, a vlada se češlja", građani su tražili ostavku Vlade na čelu sa predsjednikom Socijalističke partije Albanije i aktuelnim premijerom Edijem Ramom kao i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Demostrantima su se obratili poslanici Demokratske partije Albanije, kao i drugih partija, a zatim je govor održao i lider opozicije Lulzim Basha.

On je ovaj događaj ocijenio kao "referendum koji bi trebao značiti uklanjanje Rama-Meta vlade i stvaranje tehničke vlade".

"Građani danas imaju dva izbora: ili da sruše vladu ili da prihvate rušenje Albanije. Ili da uklonimo tiraniju kriminala ili će sutra biti veoma kasno. Srednji put nema, nema ni vremena da se ovo trpi", izjavio je Basha.

Prema njegovim riječima, ovo je jedino rješenje "nametnuto korupcijskim aferama i krađom ove vlade u iznosu od više stotina miliona eura". Pozvao je na građansku neposlušnost kao, kako je kazao, jedini način raspuštanja Vlade.

Protest je obezbjeđivao veliki broj pripadnika policije.

Aktuelnu vladu Albanije čini koalicija ljevičarskih stranaka na čelu sa Socijalističkom partijom Edija Rame i Socijalističkim pokretom za integracije čiji je lider Ilir Meta, koja je na parlamentarnim izborima u julu 2013. pobijedila Demokratsku partiju, predvođenu dugogodišnjim liderom Salijem Berishom.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.