Nacrtani na barakama
18

Antisemitski grafiti otkriveni u logoru Auschwitz, policija pokrenula istragu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osoblje koje se brine o nekadašnjem nacističkom logoru Auschwitz otkrilo je i osudilo antisemitske grafite.

Na ukupno devet baraka u Auschwitzu otkriveni su antisemitski grafiti, odnosno fraze i slogani koji negiraju holokaust. Riječ je o barakama koje se nalaze na lokaciji Auschwitz II-Birkenau, najvećem od 40 kampova koji su činili nacistički kompleks. Vandali su za ovo nedjelo koristili sprejeve, potvrđeno je iz Memorijalnog centra i muzeja Auschwitz.

O ovom slučaju je informisana policija te je pokrenuta istraga.

Također, pozvani su svi oni koji su bili u blizini Auschwitza u utorak ujutro i eventualno svjedočili incidentu da to prijave, a to se posebno odnosi na one koji su pravili fotografije u blizini Vrata smrti na ulazu u Birkenau te kod drvenih baraka.

Iz memorijalnog centra su poručili da je vandalizam "užasan napad na simbol jedne od najvećih tragedija u ljudskoj historiji i ekstremno snažan udarac za sjećanje na sve žrtve njemačkojg nacističkog Auschwitz-Birkenau kampa".

"Čim policija završi potrebnu domumentaciju, počet će uklanjanje tragova vandalizma s historijskih objekata", navodi se u saopćenju.

Kamp su nacisti formirali na tlu okupirane Poljske tokom Drugog svjetskog rata, a koristili su ga za istrebljenje uglavnom Jevreja. Auschwitz je otvoren 1940. godine, a u naredne četiri i po godine je ubijeno najmanje 1,1 milion ljudi od čega gotovo milion Jevreja. Većina žrtava su poslane u pslinske komore.

Vandalizam u Auschwitzu je rijetka pojava, ali je 2010. godine Šveđanin osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zavjere s namjerom krađe "Arbeit macht frei" natpisa koji se nalazi iznad ulaza u kamp. Ranije ove godine je zid jevrejskog groblja blizu kampa oskrnavljeno svastikama i drugim nacističkim simbolima.