Svijet
19

Antiislamskim protestima u Phoenixu prisustvovalo oko 200 osoba, mnogi bili naoružani

Klix.ba
Antiislamski protesti (Foto: Twitter)
Oko 200 demonstranata, od kojih su neki bili naoružani, okupilo se u petak poslije podne ispred džamije u Arizoni uzvikujući slogane protiv islama i muslimana.

Antiislamki protesti ispred Islamskog centra u Phoenixu organiziran je od strane veterana američke vojske Jona Ritzheimera koji je učestvovao u iračkom ratu. On je preko društvenih mreža pozvao na proteste oko 7.000 osoba, ali se odazvalo znatno manje.

Antiislamski protesti organizirani su kao odgovor na nedavni napad u Texasu kada su dvije osobe pucale na salu u kojoj se održavala izložba karikatura poslanika Muhameda. Ova džamija je izabrana za proteste jer su u njoj molitve obavljale osobe koje su izvršile napad.

Na protestima su se mogle vidjeti i osobe koje su bile naoružane poluautomatskim oružjem, a nekoliko njih nosilo je i vojne uniforme američke vojske s ciljem slanja poruke da su spremne na borbu. Drugi su nosili slogane na kojima se moglo pročitati da je islam vjera ubica, a neki su nosili kopije karikatura poslanika Muhameda.

Istovremeno, organizirani su kontraprotesti sa ciljem da se podrži muslimanska zajednica, a pristalicama antiislamskih protesta poručeno je da su nacisti.

Protesti su održani za vrijeme džume, a nakon obavljene molitve, na savjet imama, muslimani su mirno posmatrali proteste uzvikujući "voli svog susjeda".

"Ovi protesti su dio epidemije antiislamske propagande koji daleko nadmašuju proteste koji su protiv ekstremizma", rekao je Imraan Siddiqi, glasnogovornik Vijeća za američko-islamske odnose.

"Ne zaboravite da oni ne kažu da se žele riješiti radikalnog islama. Oni kažu da se žele riješiti islama", kaže Siddiqi.