Svijet
37

Antiislamski protesti u Njemačkoj, na ulicama Drezdena došlo do sukoba

Klix.ba
Najmanje 17.000 ljudi učestvuje u protestima u Drezdenu, koji su organizovani u znak protivljenju "islamizacije u Njemačkoj".

Proteste je organizovala desničarska grupa PEGIDA, koja je zajedno sa demonstrantima tražila striktnije zakone o imigraciji. Čelnik PEGIDA-e (Evropske patriote protiv islamizacije Zapada) Lutz Bachmann je na skupu održanom u ponedjeljak izrazio stav kako Njemačka nije imigraciona zemlja te da oni koji tu žele živjeti moraju poštovati kršćansko-jevrejske vrijednosti.

Protesti u ponedjeljak najveći su do sada, a broj članova organizacije drastično raste još od demonstracija u oktobru, kada su okupili tek nekoliko stotina pristalica.

Organizatori protesta tvrde da dižu svoj glas protiv ekstremizma, a ne protiv samih imigranata. Ipak, ovakvi i slični protesti povećavaju zabrinutost zbog pojave krajnje desnice u Njemačkoj.

Članovi grupe sebe nazivaju "patriotima" koji su zabrinuti zbog osipanja "njemačkih kršćanskih vrijednosti".

Protesti su održani ispred drezdenske opere Semperoper koja nije podržala okupljene. Upravitelji opere su ugasili svjetla u zgradi na čijoj su fasadi postavili banere sa porukama "Otvorite oči", "Otvorite vrata" te "Dignitet ljudskog bića je nepovrediv", što predstavlja prvu rečenicu u njemačkom ustavu.

Demonstranti PEGIDA-e dočekani su kontraprotestima. Naime, oko 4.500 građana marširalo je Drezdenom noseći parole "Bez nacizma". Kontrademonstracije održane su i u Minhenu, gdje se okupilo 12.000 ljudi, a slična okupljanja organizovana su u Bonu, Berlinu, Rostocku, Wurzburku i Dizeldorfu.