Svijet
296

Anonymousi počeli objavljivati adrese IDIL-ovih regruta u Evropi

Klix.ba
Anonymousi su počeli objavljivati lične informacije osumnjičenih ekstremista nakon što su objavili rat IDIL-u kao način osvete zbog terorističkih napada u Parizu.

Aktivisti Anonymous grupe napravili su listu Twitter računa i web stranica ekstremista i žele ih srušiti. Najmanje jedan post u koji je The Independent imao uvid, sadrži detalje kao što su fizička adresa osobe za koju tvrde da je IDIL-ov regrut u Evropi.

Anonymousi tvrde da su do sada oborili veliki broj računa, te da su zaslužni za uklanjanje 5.500 računa.

Ranije su se fokusirali na društvene medije, no nakon terorističkog napada u Francuskoj u kojem je poginulo 129 osoba, Anonymousi su najavili najveću operaciju ikada. Detalji koji su do sada objavljeni ne mogu biti potvrđeni, a njima se pristupa s oprezom s obzirom na to da je ova grupa aktivista u prošlosti pogrešno identifikovala ekstremiste.

Ukoliko se ispostavi tačnim, policija i druge sigurnosne institucije imat će fizičke adrese i imena ljudi koji su u organizaciji IDIL-a. U sklopu napada na stranice, Anonyymousovi hakeri opterete stranice podacima tako da server padne, dok za Twitter račune koriste opcije prijavi i servis ih sam isključi.