Svijet
0

Anonymousi oborili internet stranicu premijera Novog Zelanda

SRNA
Hakerska organizacija Anonymous nakratko je uzrokovala pad internet stranice premijera Novog Zelanda Johna Keyja kao znak protesta zbog planova da se obavještajnoj agenciji te zemlje omogući da špijunira lokalno stanovništvo.

Organizacija Anonymous NZ objavila je na YouTubeu videosnimak na kojem se navodi da su stranicu novozelanskog premijera i još 12 povezanih sa vladajućom Nacionalnom partijom napali da bi iskazali protivljenje "podlom dijelu Nacrta zakona".

"John Key ne griješi kada kaže da se većina Novozelanđana protivi Nacrtu. Zbog arogancije i nevoljnosti da sasluša sopstveni narod, donijeli smo odluku o direktnoj akciji", navodi se u saopštenju Anonymousa.

Internet stranica novozelandskog premijera danas je ponovo u funkciji i Key je osudio postupak hakera.

"Prema mom mišljenju, to je ponašanje nezrelih osoba, jer to što su učinili jeste nelegalno i neodgovarajuće. Pokušavaju da iznesu politički stav, koji je pogrešan", istakao je Key.

Novozelandskoj obavještajnoj službi - Državnom birou za sigurnosne komunikacije (GCSB) trenutno je zabranjeno da špijunira građane ili ljude sa boravišnom vizom.

Key tvrdi da zabranu treba ukloniti da bi agencija mogla bliže da sarađuje sa policijom i vojskom u sve komplikovanijem cyber okruženju. Nacrt zakona, trenutno je pred Parlamentom i očekuje se da će biti usvojen.