Nastavak cyber rata
1.8k

Anonymousi hakirali TV kanale u Rusiji i emituju dešavanja iz Ukrajine

E. M.
Slike iz Ukrajine na ruskim TV kanalima
Slike iz Ukrajine na ruskim TV kanalima
Nakon objave cyber rata Anonymosi su srušili web stranice ruske vlade, a tokom dana izvršili su i hakerske napade na državne TV kanale u Rusiji gdje su emitirali istinska dešavanja iz Ukrajine.

Na društvenim mrežama u nekoliko navrata u toku dana objavljivane su video snimke televizora u ruskim domovima na kojim se umjesto programa na ruskim kanalima kontinuirano emitira himna Ukrajine, a tokom posljednjeg napada Anonymousi su himne zamijenili snimkama dešavanja iz Ukrajine.

"Ruski državni TV kanali su hakirani od Anonymousa kako bi se emitovala istina povodom dešavanja u Ukrajini", stoji u objavi.

Na programu su emitirani snimci ratnih dejstava, oštećene stambene zgrade, ljudi u podzemnim stanicama te autobusi sa ženama i djecom koji su evakuirani prema Poljskoj, a sve popraćeno porukama narodu Rusije.

Večeras je srušena i službena web stranica Kremlja, ureda ruskog predsjednika Vladimira Putina (kremlin.ru) i to nakon brojnih hakerskih napada iz cijelog svijeta.

Anonymousi su ranije pozvali sve hakere, odnosno, digitalne ratnike, da budu jedinstveni u cyber ratu protiv Rusije.

Podsjetimo, jedna od sankcija SAD-a koja bi mogla biti usmjerena ka Rusiji odnosi se i na restrikcije pružanja internet usluga čime bi se otežala komunikacija.