{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Annapolis – prvi 'mirnodopski' glavni grad SAD-a

F
27.11.2007. u 11:28
0
0
Annapolis – prvi 'mirnodopski' glavni grad SAD-a
0
Annapolis – prvi 'mirnodopski' glavni grad SAD-a
Mirovna konferencija za Srednji istok, koja počinje danas, održava se u Annapolisu, glavnom gradu savezne države Maryland – jednom od najvažnijih povijesnih lokaliteta iz Američke revolucije.
Tri stotine godina stari Annapolis značajno je turističko središte, ali i mjesto s tipičnim urbanim problemima.

U Annapolisu, vijesti od lokalnog značaja okupljenim građanima i turistima obznanjuje gradski izvikivač, obučen u crveni frak i trorogi šešir – odjeću gradskih namještenika s kraja 18 stoljeća. Jedna od važnijih vijesti ovih dana je da se u ovom povijesnom gradiću na obali Zaljeva Chesapeake održava mirovna konferencija za Srednji istok, kojoj će prisustvovati predstavnici oko 50 država i međunarodnih organizacija, javlja dopisnica Glasa Amerike.

Annapolis je glavni grad savezne države Maryland, ali i veliko turističko središte. Svake godine posjeti ga oko četiri miliona turista, koji u njemu ostave gotovo dvije milijarde dolara.

Upravo je u Annapolisu 1783. ratificiran Pariški sporazum, kojim je i službeno okončana Američka revolucija i rat s Britanijom. Tu je prvi predsjednik Sjedinjenih Država George Washington donio odluku da odstupi s dužnosti zapovjednika američke vojske. Annapolis je krajem 18. stoljeća nakratko bio prvi 'mirnodopski' glavni grad mlade države. Lokalno zakonodavno tijelo najstarije je u zemlji – i nalazi se u istoj zgradi kao i prije više od 200 godina.

"U zaljev Chesapeake utječu četiri rijeke. Svaka ulica u Annapolisu završi kraj vode. Jedrilice, jahte, čamci i brodovi svih vrsta usidreni su ovdje cijele godine. Utrke jedrilica održavaju se i zimi. Zbog toga je Annapolis vrlo slikovit gradić", kaže Connie Del Signore.

Dodatna atrakcija Annapolisa je i Akademija američke ratne mornarice. Turisti ovdje svakog podneva mogu pogledati mimohod oko četiri hiljade pitomaca.
Mirovna konferencija za Srednji istok održava se upravo u jednoj od zgrada mornaričke Akademije.

Bez obzira na dinamičnu turističku scenu, Annapolis ima i problema koji su tipični za svaki američki grad. Jedan od njih je prenapučenost i s tim povezano poskupljenje troškova stanovanja. Starosjedioci se žale da grad raste prebrzo, što ne prati razvoj infrastrukture, pogotovo prometnica.

Međutim, lokalni su problemi ovih dana zasjenjeni važnim međunarodnim skupom – konferencijom koja bi trebala obnoviti mirovni proces između Izraela i Palestinaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: