Svijet
0

Annapolis: Dogovoreno da se kriza riješi do kraja 2008.

FENA
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u utorak kako su se Izraalci i Palestinci dogovorili da odmah započnu razgovore o rješavanju krize i ulože sve moguće napore da je riješe prije isteka 2008. godine.

Izraelci i Palestinci su se dogovorili da "odmah započnu s bilateralnim pregovorima kako bi zaključili mirovni sporazum koji rješava sva neriješena pitanja, podrazumijevajući bitna pitanja bez izuzetka, kako je utvrđeno ranijim sporazumima", kazao je Bush čitajući zajedničku deklaraciju obiju strana.

Cilj je, navodi se u deklaraciji koju je pročitao Bush, "da se okonča prolijevanje krvi" između Izraelaca i Palestinaca i da se dođe do rješenja "o dvjema državama, Izraelu i Palestini, koje će živjeti jedna do druge u miru i sigurnosti", javio je AFP.

Bush je otvorio konferenciju u Annapolisu blizu Washingtona kojoj je prisustvovao izraelski premijer Ehud Olmert, predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas, predstavnici arapskih zemalja i pedesetak zemalja i organizacija.

Cilj konferencije je da se pokrenu prvi zvanični razgovori između Izraelaca i palestinaca nakon sedam godina kako bi bila riješena kriza stara 60 godina i kako bi bila osnovana palestinska država koja će postojati i živjeti u miru s Izraelom, u nadi da će se sve to postići prije 2009. godine, što znači prije isteka Bushova mandata.

Prema deklaraciji koju je pročitao Bush, odbor kojim će zajednički upravljati Izraelci i Palestinci bit će zadužen da osmisli plan rada i nadgleda pregovore.

Taj odbor će se prvi put sastati 12. decembra.