Svijet
0

Annan zatražio da se konačno riješi sukob na Bliskom Istoku

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan uputio je u utorak, u svom oproštajnom govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, poziv svjetskoj zajednici da se konačno riješi sukob na Bliskom Istoku.

Obraćajući se delegacijama 192 države članice na otvaranju godišnje debate Generalne skupštine, Annan, koji krajem decembra napušta svoju funkciju nakon deset godina na čelu ove međunarodne organizacije, je nazvao sukob na Bliskom Istoku najvećim izazovom po trenutnu sigurnost.

"Nijedan drugi sukob ne sadrži toliki simbolički i emocionalni naboj, među ljudima vrlo česti jako udaljenim od bojnog polja", rekao je on.

"Sve dok Palestinci žive pod okupacijom, izloženi frustracijama i svakodnevnom ponižavanju, a dok su Izraelci zabrinuti podmetanjem bombi u autobusima, strasti će ostati svakodnevno raspaljene", dodao je on.

On je upozorio da će, ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne uspije da okonča taj sukob star više od 60 godina, primoravajući obije strane da prihvate i provode svoje rezolucije", to dovesti do "nepoštivanja UN-a a samim tim i pitanje njegove nepristrasnosti".

Isto tako, nastavio je on, "naši napori u rješavanju drugih sukoba nailaze na otpore, kao što su Irak, Afganistan, čijim narodima smo također potrebni".

Generalni sekretar bi trebao u četvrtak prisustvovati ministarskoj sjednici Vijeća sigurnosti koja bi trebala da razmotri zahtjev Arapske lige za pokretanje mirovnog procesa na Bliskom Istoku.

Na humanitarnom planu, Annan je također naveo sukob u Darfuru, provinciji Sudana, u kojoj se nastavlja građanski rat u kojemu je ubijeno namjanje 200.000 ljudi od februara 2003.