Svijet
0

Annan: Vojna akcija u Iranu bi bila katastrofa

FENA
Vojna akcija protiv Irana zbog njegovih nuklearnih ambicija bila bi "katastrofa", a jedini način da se taj problem riješi jeste dijalog, izjavio je bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan.

Tokom prošle godine, američki predsjednik George Bush i potpredsjednik Dick Cheney su stalno pojačavali retoriku protiv Irana, koji ne prihvata zahtjeve međunarodne zajednice da odustane od obogaćivanja urana. Oni ističu da je Washington za diplomatsko rješenje spora s Teherenom, ali istovremeno ne odbacuju vojnu opciju, podsjećaju zapadne novinske agencije.

Iran tvrdi da je svrha njegovog nuklearnog programa proizvodnja električne energije, ali je obogaćivanja urana operacija neophodna i za proizvodnju atomske bombe.

"Siguran sam da ne možemo poduzeti vojnu akciju u Iranu i nadam se da o tome niko ne razmišlja", rekao je Anan, tokom sinoćnjeg susreta sa izvještačima iz UN-a.

"To bi bila prava katastrofa", naglasio je on, dodajući da kao jedinu soluciju vidi pregovore i dijalog.

Annan je, međutim, izrazio bojazan da bi na Bliskom istoku mogla da se razvije utrka u nuklearnom naoružavanju ako Iran nastavi da razvija svoj program.

On je dodao da je na Teheranu odgovornost da uvjeri svijet, a ne samo SAD, da su njegovi planovi miroljubivi.

"Direktno sam rekao Irancima da ako nemaju ništa da kriju, i ako su njihovi ciljevi miroljubivi, otvore sva vrata inspektorima i puste ih da idu kuda god žele", naglasio je Annan.

Vijeće sigurnosti UN-a je, početkom mjeseca, uveo nove sankcije Iranu zbog odbijanja da suspendira program obogaćivanja urana i druge osjetljive aktivnosti.

U Teherenu su najnoviju rezoluciju UN-a, kao i ranije, nazvali kršenjem međunarodnog prava.