|

Annan u Turskoj

Annan u Turskoj
0
F
FENA
6.9.2006. u 18:03
0
komentara
0

dijeljenja
Annan u Turskoj
Glavni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Kofi Annan pozdravio je odluku turskog parlamenta da pošalje jedinice u siste međunarodnih mirovnih snaga UNIFIL u Liban.
Nakon sedmodnevne polemike i uličnih prosvjeda, parlament je sa 340 glasova za i 192 protiv usvojio prijedlog vlade o slanju turskih vojnika u libanonsku mirovnu misiju.

Annan je u srijedu u Ankari na konferenciji za novinstvo, kojoj je bio nazočan i turski premijer Recep Tayyip Erdogan, izjavio da će turske plave kacige slično kao u Afganistanu, Bosni i na Kosovu, dati značajan doprinos srednjoistočnom miru i sigurnosti. Očekuje se da će Turska na crte razdvajanja Libana i Izraela uputiti izmedju 1000 i 1500 vojnika, javila je Hina.

Glavni tajnik UN-a je s turskim dužnosnicima, medju kojima su bili i predsjednik Ahmet Necdet Sezer i potpredsjednik vlade i šef diplomacije Abdullah Gul, razmijenio i gledišta o "iranskoj nuklearnoj krizi". Pritom je izražena zajednička želja da se nađu općeprihvatljiva rješenja kako bi se izbjeglo uvođenje ekonomskih sankcija protiv Irana.

Bilo je i riječi o dugogodišnjem "kiparskom sindromu", naročito mogućnosti oživljavanja Annanovog mirovnog plana za podijeljeni otok koji su tamošnji Grci na referendumu odbacili, a Turci prihvatili.

Annan i njegovi turski sugovornici razmotrili su i neriješeno pitanje budućeg statusa Kirkuka, grada na sjeveru Iraka oko kojega se nalazi blizu 5 posto svjetskih rezervi najkvalitetnije nafte. Rečeno je da bi to područje, unutar jedinstvenog Iraka, moralo imati poseban status.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.