Svijet
0

Annan u Turskoj

FENA
Glavni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Kofi Annan pozdravio je odluku turskog parlamenta da pošalje jedinice u siste međunarodnih mirovnih snaga UNIFIL u Liban.

Nakon sedmodnevne polemike i uličnih prosvjeda, parlament je sa 340 glasova za i 192 protiv usvojio prijedlog vlade o slanju turskih vojnika u libanonsku mirovnu misiju.

Annan je u srijedu u Ankari na konferenciji za novinstvo, kojoj je bio nazočan i turski premijer Recep Tayyip Erdogan, izjavio da će turske plave kacige slično kao u Afganistanu, Bosni i na Kosovu, dati značajan doprinos srednjoistočnom miru i sigurnosti. Očekuje se da će Turska na crte razdvajanja Libana i Izraela uputiti izmedju 1000 i 1500 vojnika, javila je Hina.

Glavni tajnik UN-a je s turskim dužnosnicima, medju kojima su bili i predsjednik Ahmet Necdet Sezer i potpredsjednik vlade i šef diplomacije Abdullah Gul, razmijenio i gledišta o "iranskoj nuklearnoj krizi". Pritom je izražena zajednička želja da se nađu općeprihvatljiva rješenja kako bi se izbjeglo uvođenje ekonomskih sankcija protiv Irana.

Bilo je i riječi o dugogodišnjem "kiparskom sindromu", naročito mogućnosti oživljavanja Annanovog mirovnog plana za podijeljeni otok koji su tamošnji Grci na referendumu odbacili, a Turci prihvatili.

Annan i njegovi turski sugovornici razmotrili su i neriješeno pitanje budućeg statusa Kirkuka, grada na sjeveru Iraka oko kojega se nalazi blizu 5 posto svjetskih rezervi najkvalitetnije nafte. Rečeno je da bi to područje, unutar jedinstvenog Iraka, moralo imati poseban status.