Svijet
0

Annan: Šansa za trajni mir

FENA
Generalni sekretar UN-a Kofi Annan stigao je u ponedjeljak u Bejrut, uoči raspoređivanja međunarodih trupa na jugu Libana, i izjavio da "postoji šansa za dugotrajni prekid vatre", nakon mjesec dana sukoba između Hezbollaha i Izraela.

"Puno toga treba da se uradi. Započinjemo fazu obnove i postoji šansa za dugotrajni prekid vatre", izjavio je Annan nakon prvih razgovora s premijerom Fuadom Siniorom, a zatim s predsjednikom parlamenta Nabihom Berrijem bliskim Hezbollahu. "Razgovarali smo o ratu, posljedicama i provođenju rezolucije 1701", dodao je on.

"Međunarodna zajednica će paziti da primijenimo rezoluciju u potpunosti i uspostavimo trajni mir u regionu", kazao je Annan.

Kofi Annan je s libanskim liderima trebalo da razmotri buduće raspoređivanje međunarodnih snaga u Libanu, kao i pitanje osiguranja libansko-sirijske granice.

Rezolucija 1701 Vijeća sigurnosti UN-a okončala je 14. augusta 34 dana dug rat između Izraela i šiitske milicije Hezbollaha i predvidjela raspoređivanje Prijelaznih snaga UN-a već narednih dana.