Svijet
0

Annan razočaran odgovorom Damaska

SRNA
Kofi Annan
Kofi Annan
Specijalni predstavnik UN i Arapske lige Kofi Annan opisao je zvanični odgovor Damaska na njegove nedavne mirovne prijedloge kao "razočaravajući", navodi "Glas Rusije".

Annan je komentar objavio tokom video konferencije posvećene rezultatima njegove posjete Siriji.

Anan je od članica Savjeta bezbjednosti UN zatražio da podrže opšte napore za obezbjeđenje sporazuma o prekidu vatre u Siriji. Prema njegovim riječima, on je osjetio značajnu podršku od Savjeta bezbjednosti i odlučnost ka zajedničkom radu na rješenju krize u Siriji.

Sirijski ambasador u UN Bašar Džafari uvjeravao je članice Vijeća sigurnosti UN da je uspjeh njihove mirovne misije u interesu Sirije. 

Međutim, pojedini zapadni mediji su javljali drugačije. Američka medijska mreža CNN javila je da misija Kofija Anana bila neuspješna. Predstavnici sirijske opozicije, takođe su saopštili da je misija bila neuspješna.

Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov je izrazio razočaranost ovim izvještajima.

"Na opšte iznenađenje, dva dana nakon Annanove posjete, predstavnici sirijskog Nacionalnog prelaznog savjeta saopštili su da je njegova misija bila neuspješna. To je bio neodgovoran korak. Moskva je svakodnevno u kontaktu sa Annanom dok istovremeno ohrabrujemo Damask da sarađuje sa misijom", naglasio je Lavrov izražavajući nadu da će sve članice Savjeta bezbjednosti podržati Annanovu misiju.
Lavrov je naglasio da, iako Rusija nije saglasna sa određenim odlukama koje je donijelo sirijsko rukovodstvo, učiniće sve što može da obezbjedi politički dijalog u Siriji.