{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Annan pozvao muslimane na oprost

F
6.2.2006. u 22:42
0
0
Annan pozvao muslimane na oprost
0
Annan pozvao muslimane na oprost
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je u ponedjeljak muslimane, bijesne zbog objavljivanja karikatura poslanika MuhaMmeda, da "oproste" i suzdrže se od svakog nasilja.
"Pozvao sam muslimane da mirno i dostojanstveno reagiraju, da oproste zlo koje im je naneseno i radije nađu mir nego da upotrijebe silu", rekao je Annan primajući u Dubaiju Zayedovu nagradu za okoliš.

On je ponovio poziv muslimanima da "prihvate isprike danskog lista" koji je prvi objavio uvredljive karikature poslanika Muhammeda.

Annan je odbacio nasilja i proteste nekih muslimanskih zemalja.

"Shvatam i dijelim njihovu bol. Međutim, ne mogu opravdati nasilje, a još više napade na nevine osobe", rekao je on.

Generalni sekretar je pozvao "sve one koji imaju autoriteta i utjecaja na različite zajednice, kako vjerske tako i laičke, muškarce i žene dobre volje svih vjera, da se okrenu dijalogu i grade istinski savez civilizacija, na temelju uzajamnog poštivanja".

On je izjavio novnarima da Ujedinjeni narodi nastoje smiriti krizu. "U kontaktu sam s čelnicima svijeta, kako u tom regionu Bliskog istoka tako i u Evropi, kako bismo razmotrili šta se može uraditi da se smiri situacija", reako je on.

Zayedova nagrada, ime pokojnog predsjednika i osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata, u vrijednosti od 500.000 dolara, nagrada je koja se dodjeljuje osobama koje rade na zaštiti okoliša.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: