Svijet
0

Annan osudio širenje sukoba u Somaliji

FENA
Odlazeći generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan upozorio je sinoć da bi širenje sukoba u Somaliji moglo imati "katastrofalne posljedice po civile".

Annan je pozvao tranzicionu federalnu vladu i Savez islamskih sudova da "odmah prekinu nasilje" i "vrate se mirovnim pregovorima" bez odgađanja, prenio je Annanov portparol.

Kofi Annan također je apelovao na obje strane u sukobu da poštuju obaveze o kojima su se dogovorile u Kartumu i izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog miješanja stranih snaga u konflikt, prenijela je agencija DPA.

U Somaliji već tri dana uzastopno traju sukobi između boraca vjernih prijelaznoj sekularnoj vladi u Mogadišu i naoružanih pobunjenika Saveza islamskih sudova, koji kontrolišu južni dio ove istočnoafričke zemlje.

U razmjeni artiljerijske vatre jučer je stradalo nekoliko stotina ljudi, dok su hiljade Somalijaca bile prinuđene napustiti svoje domove.

Somalija nije imala efikasnu centralnu vladu od 1991. godine, kada su pobunjenici svrgnuli sa vlasti diktatora Mohameda Sijada Barea i započeli građanski rat.