Svijet
0

Annan objavio početak primirja u ponedjeljak u osam sati

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni sekretar UN-a Kofi Annan objavio je da će primirje u borbama između Hezbollaha i Izraela stupiti na snagu u ponedjeljak u osam sati ujutro.

Annan je naveo u saopćenju za javnost objavljenom u nedjelju u Bejrutu da je bio u kontaktu s libanskim premijerom Fuadom Siniorom i izraelskim premijerom Ehudom Olmertom kako bi raspravljali o tačnom vremenu i datumu kada će prekid neprijateljstava na koje je pozvalo Vijeće sigurnosti UN-a stupiti na snagu, javio je AP.

"Sa zadovoljstvom mogu objaviti kako su se dvojica lidera složila oko prekida neprijateljstava i okončanja borbi 14. augusta u 05,00 sati", navodi se u saopćenju.

Vijeće sigurnosti u petak navečer je usvojilo rezoluciju koja traži "potpuni prekid" nasilja između Izraela i Hezbollaha, nudeći regiji najbolju dosadašnju priliku za mir nakon mjeseca borbi u kojima je ubijeno više od 800 ljudi te potpalilo bliskoistočne tenzije.

Rezolucija, usvojena jednoglasno, ovlastila je 15.000 UN-ovih mirovnjaka kako bi pomogli libanskim trupama da preuzmu kontrolu nad južnim Libanom dok se izraelske snage koje su okupirale to područje povlače.