|

Annan objavio početak primirja u ponedjeljak u osam sati

Annan objavio početak primirja u ponedjeljak u osam sati
0
F
FENA
13.8.2006. u 17:31
0
komentara
0

dijeljenja
Annan objavio početak primirja u ponedjeljak u osam sati Foto: AP
Generalni sekretar UN-a Kofi Annan objavio je da će primirje u borbama između Hezbollaha i Izraela stupiti na snagu u ponedjeljak u osam sati ujutro.
Annan je naveo u saopćenju za javnost objavljenom u nedjelju u Bejrutu da je bio u kontaktu s libanskim premijerom Fuadom Siniorom i izraelskim premijerom Ehudom Olmertom kako bi raspravljali o tačnom vremenu i datumu kada će prekid neprijateljstava na koje je pozvalo Vijeće sigurnosti UN-a stupiti na snagu, javio je AP.

"Sa zadovoljstvom mogu objaviti kako su se dvojica lidera složila oko prekida neprijateljstava i okončanja borbi 14. augusta u 05,00 sati", navodi se u saopćenju.

Vijeće sigurnosti u petak navečer je usvojilo rezoluciju koja traži "potpuni prekid" nasilja između Izraela i Hezbollaha, nudeći regiji najbolju dosadašnju priliku za mir nakon mjeseca borbi u kojima je ubijeno više od 800 ljudi te potpalilo bliskoistočne tenzije.

Rezolucija, usvojena jednoglasno, ovlastila je 15.000 UN-ovih mirovnjaka kako bi pomogli libanskim trupama da preuzmu kontrolu nad južnim Libanom dok se izraelske snage koje su okupirale to područje povlače.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.