Svijet
0

Annan: Nastavak nasilja bi mogao ugroziti iračke izbore

NINA
Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je u utorak u New Yorku da bi nastavak nasilja u Iraku mogao utjecati na izborni proces u toj zemlji.

"Nasilje, ako se nastavi, imat će utjecaj na izbore. Izbori se ne održavaju u vakuumu", kazao je Annan na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a, te dodao da je odluka o održavanju izbora u rukama Iračana, a ne UN-a.

Annan je naglasio da izborni proces u Iraku vodi nezavisna iračka izborna komisija, a da Ujedinjeni narodi mogu pružiti tehničku pomoć. Svjetska organizacija pomogla je u obuci 6.000 privremenih izbornih djelatnika i otvorila 450 ureda za registraciju, te je započela obuku 130.000 osoba koje će raditi na glasačkim mjestima.

Upitan podržava li ideju razbijanja Iraka kako bi se tu zemlju stabiliziralo, Annan je kazao da je Vijeće sigurnosti jasno kazalo da se treba osigurati teritorijalni integritet Iraka.

"Radimo na osnovi pretpostavke da će Irak ostati cijeli, a moj je osjećaj da većina Iraku susjednih zemalja i većina ljudi u svijetu želi vidjeti pomireni Irak, u kome različite grupe vode dijalog i uče živjeti zajedno, kao i u prošlosti", kazao je Annan.