{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Annan istakao ulogu zena u borbi protiv AIDS-a

N
29.11.2004. u 09:39
0
0
Annan istakao ulogu zena u borbi protiv AIDS-a
0
Annan istakao ulogu zena u borbi protiv AIDS-a
Žene su istinski heroji u borbi protiv side, istaknuo je glavni sekretar UN-a Kofi Annan u svojoj poruci povodom Svjetskog dana borbe protiv side, koji se od 1988. obilježava 1. decembra.
Žene su naši najhrabriji i najkreativniji borci protiv side... hrabrost koju žene pokazuju u ovoj borbi može se mjeriti samo dankom koji one plaćaju ovoj bolesti", izjavio je Annan. On je također rekao da žali što, zbog epidemije side u mnogim zemljama, žene sve lakše upadaju u zamku siromaštva i sve teže iz nje izlaze.

Žene već sada čine polovinu zaraženih virusom HIV, premda većina njih ne snosi nikakvu krivicu za to. U podsaharskoj Africi, gdje živi više od tri četvrtine ukupnog broja žena zaraženih HIV-om u svijetu, gotovo 57 posto zaraženih osoba su žene, dodao je Annan.

Potrebno je podržati žene u borbi protiv side jačanjem njihove uloge u društvu, to se može postići ako sve djevojčice redovno pohađaju školu, ako se pokrenu pravosudne i društvene reforme i ako muškarci postanu odgovorniji i svjesniji, ocijenio je glavni tsekretar UN-a.

"Naš zadatak je ženama pružiti nadu", zaključio je Annan u svojoj poruci, prenijela je agencija DPA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: