Svijet
0

Annan: I do deset godina za obnovu područja pogođenih tsunamijem

NINA
Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da će trebati i do deset godina da se obnove područja pogođena razornim tsunamijima u Aziji.

Kako je kazao, tsunamiji u Aziji najveća su prirodna katastrofa u historiji svjetske organizacije. Glavni sekretar UN-a u četvrtak putuje u Jakartu u Indoneziji, gdje će pozvati svijet da pomogne žrtvama tsunamija. Američki državni sekretar Colin Powell danas će posjetiti Tajland i Indoneziju, da bi razmotrio razmjere štete. Powella će pratiti guverner Floride Jeb Bush, brat predsjednika Busha.

Ujedinjeni su narodi saopštili da je međunarodna zajednica obećala izdvojiti dvije milijarde dolara, prvenstveno zbog najave Japana da će izdvojiti 500 miliona dolara.

Američka vojska nastavlja pomagati u dostavi humanitarne pomoći u pogođena područja Indije i Šri Lanke. Helikopteri s nosača aviona Abraham Lincoln upućeni su u mjesto Banda Aceh na sjevernom kraju Sumatre, da bi hitno dostavili potrebnu pomoć.

U međuvremenu, vojni dužnosnici najavili su da će uputiti do hiljadu i pol marinaca i brod s dvadeset helikoptera u Šri Lanku za potrebe tamošnjih humanitarnih operacija. U Šri Lanki, poplave izazvane jakim kišama otežavaju humanitarne napore. Zbog obilnih oborina, hiljade ljudi već pogođene tsunamijem morale su biti evakuirane.