Svijet
0

Annan dobio pismo iz Damaska o prekidu vojnih operacija 12. aprila

FENA
Kofi Annan
Kofi Annan
Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju Kofi Annan dobio je pismo iz Damaska u kojem se najavljuje da će vojni sukobi na sirijskom teritoriju biti prekinuti u četvrtak 12. aprila od šest sati po lokalnom vremenu, saopćio je u srijedu njegov glasnogovornik.

Damask je dodao da zadržava "pravo reagiranja na prikladan način na sve napade naoružanih terorističkih grupa na civile, vladine snage i javnu i privatnu imovinu", precizirao je Ahmed Favzi.

Pismo Annanu je uputio ministar vanjskih poslova arapske sirijske republike Valid Mualim, javio je AFP.

Rok za prekid sukoba odgovara ultimatumu koji je odredio Annan.

"Ako svi budu poštovali plan, mislim da bismo od šest sati u četvrtak 12. aprila mogli vidjeti poboljšanje situacije na terenu", kazao je nešto ranije Annan na konferenciji za štampu koju je održao zajedno s iranskim ministrom vanjskih poslova Alijem Akbarom Salehijem u Teheranu.

Prekid nasilja predstavlja drugu od šest tačaka Annanovog plana koji je Sirija prihvatila 2. aprila i koji je potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a 5. aprila.

Annan "će nastaviti da sarađuje sa sirijskom vladom i opozicijom kako bi osigurao potpuno provođenje plana u šest tačaka.