Svijet
0

Annan dao prijedlog za reformu Vijeća sigurnosti

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan sugerirao je u utorak državama članicama da privremeno prihvate prijedlog za proširenje Vijeća sigurnosti uvođenjem "polustalnih" mjesta u trajanju od osam do deset godina.

"Moraju pronaći kompromis", izjavio je Annan na konferenciji za štampu u Ženevi.

"Nadam se da će države članice napredovati na putu reforme Vijeća sigurnosti i da neće čekati još deset godina", kazao je Annan cijeneći da je reforma "apsolutno bitna".

Vijeće sigurnosti, glavni organ odlučivanja UN-a, broji 15 članica, među kojim pet ima pravo veta - Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija, što je sastav koji je praktično nepromijenjen od osnivanja UN-a 1945.

Zemlje članice se na jednoj sjednici Generalne skupštine septembru 2005. godine nisu mogle složiti oko prijedloga da u Vijeću umjesto 15 bude 20 članova, sa šest novih stalnih mjesta bez prava veta i četiri nestalna mjesta.

Annan je u Ženevi sugerirao da se umjesto šest stalnih mjesta bez prava veta uvede šest polustalnih mjesta koja bi omogućila zemljama da zasjedaju u Vijeću sigurnosti osam do deset godina.

Ovakav aranžman bi omogućio državama koje žele da budu dio Vijeća, kao što su Indija, Brazil, Njemačka i Japan da nastave tražiti idealno rješenje" unutar Vijeća.

U suprotnom, "oni će ostati izvan Vijeća i nastaviti da traže idealno rješenje koje bi im moglo izmaknuti za deset ili dvadest godina", upozorio je Annan.

Kada bi zemlje članice mogla prihvatiti takav kompromis, "uvjeren sam da bi postigle sporazum", kazao je Annan.

On je priznao da neće imati vremena da prati ovo pitanje prije isteka svoga mandata 31. decembra i izrazio nadu da će njegov nasljednik Ban Ki-moon znati dovesti do kompromisa.