"Pakleni skandal"
29

Annalena Baerbock o skandalu u španskom nogometu: Zamislite da je Merkel tako poljubila Lahma

V. K.
Annalena Baerbock (Foto: EPA-EFE)
Annalena Baerbock (Foto: EPA-EFE)
Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock komentirala je slučaj koji posljednjih dana privlači pažnju svjetske javnosti, a koji se odnosi na žensku nogometnu reprezentaciju Španije i skandal sa predsjednikom saveza te države.
Baerbock je prisustvovala utakmici ženskog nogometnog kluba Turbine Potsdam, a nakon utakmice osvrnula se i na dešavanja u Španiji i slučaj u kojem je predsjednik saveza Luis Rubiales poljubio nogometašicu Jennifer Hermoso.

"Svjetsko prvenstvo u nogometu je pokazalo koliko je to važan događaj i da može predstavljati uzor djevojkama širom svijeta. To pokazuje da djevojke, logično, mogu sve, ali da još uvijek postoje mnoge razlike u ženskom sportu kada se govori u društvima širom svijeta", rekla je Baerbock.

Kada je riječ o konkretnom incidentu, Baerbock je rekla kako je to u njemačkom društvu nezamislivo.

"Možete li samo zamisliti šta bi značilo da je Angela Merkel 2014. godine, nakon osvajanja Svjetskog nogometnog prvenstva, tako poljubila Philippa Lahma. Izbio bi pakleni skandal. To govori sve za svakoga ko želi da vidi stvari normalno", rekla je Baerbock.

Podsjetimo, prvi čovjek nogometnog saveza Španije suspendovan je iz svih aktivnosti vezanih za nogomet nakon skandala na proslavi.

Rubiales je kritikovan zbog svojih poteza nakon što je ženska nogometna reprezentacija Španije osvojila svjetsko prvenstvo. Čelnik španskog nogometa je poljubio u usta igračicu Jennifer Hermoso i tako podigao veliku prašinu.

Javnost je osudila taj potez, ali Rubiales uprkos svim pritiscima nije želio odstupiti s pozicije predsjednika Nogometnog saveza Španije.