Svijet
0

Ankete: Schroeder pobjednik tv duela predsjedničkih kandidata

NINA
Aktuelni njemački kancelar Gerhard Schroeder i kandidatkinja demokršćanske oporbe za kancelara na izborima 18. jula Angela Merkel suočili su se u nedjelju navečer u televizijskom duelu, koji su prenosile četiri vodeće njemačke javne i privatne televizijske stanice.

U anketi koju je odmah nakon debate objavio ZDF, od 1.200 ispitanih, 48 posto proglasilo je Schroedera pobjednikom, dok je 28 posto smatralo da je Merkelova bila bolja.

Među onima koji podržavaju predsjednicu CDU-a, 54 posto je kazalo da je njezin nastup bio bolji nego što su očekivali, dok je 62 posto Schroederovih pobornika ocijenilo da je njegov nastup ispunio očekivanja.

U anketi koju je objavila privatna TV stanica RTL, Schroeder je dobio 54 posto glasova, a 31 posto od 2000 ispitanih smatra da je u debati prednjačila Merkelova.

Tokom same rasprave, predsjednica Kršćansko-demokratske unije posebice je oštro kritizirala privredni učinak sedmogodišnje Schroederove vladavine i porast nezaposlenosti, dok je aktuelni njemački kancelar žestoko kritizirao socijalnu politiku svoje konkurentice ocijenivši je nesocijalnom.