Svijet
0

Ankete najavljuju pobjedu Obame u Južnoj Karolini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Senator Barack Obama zadržao je uvjerljivo vodstvo ispred glavne konkurentice za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke Hillary Clinton, dan uoči predizbora u Južnoj Karolini, prema anketama koje su objavljene u petak.

Iako je zadnjih dana izgubio nekoliko postotaka podrške, Obama vodi s 38 posto glasova ispred Clinton s 25 posto i Johna Edwardsa s 21 posto glasova, dok je 11 posto birača neodlučno, prema ispitivanju TV kanala C-SPAN i Instituta Zogby.

Obama, koji nastoji postati prvi predsjednik SAD-a afroameričkog porijekla, i dalje uživa snažnu podršku crnačkih birača koji čine više od polovice demokratskog biračkog tijela u Južnoj Karolini.

Prema posljednjem ispitivanju Obama ima 55 posto, a Clinton 18 posto glasova crnačkih demokratskih birača, usprkos velikoj naklonosti koju među njima uživa bivši predsjednik Bill Clinton. Njega su u vrijeme mandata 1992.-2000. znali nazivati "prvim crnim predsjednikom".

Kod bjelačkih birača vodi Edwards s 36 posto, ispred Clinton s 33 i Obame s 18 posto glasova.

Obama je do sada pobijedio na predizborima u Ajovi, a Clinton u Novom Hempšajru i Nevadi.

Senator Obama i Hillary Clinton razmijenili su oštre optužbe proteklih 10-ak dana kampanje, u javnim istupima, TV raspravama, te u TV i radijskim oglasima, napadajući i osporavajući vjerodostojnost protivnika.

U napadima je istaknutu ulogu imao Hillaryin suprug Bill Clinton, koji je zbog toga kritiziran u medijima i vlastitoj stranci, uz ocjene da takav angažman ne priliči bivšem predsjedniku SAD-a.

Utjecajni The New York Times u petak je podržao Hillary Clinton kao najboljeg kandidata za demokratsku nominaciju, i poručio da ona mora promijeniti ton kampanje, jer suprugovi "pregrijani komentari" mogu štetiti njezinoj kandidaturi.

No uoči samog glasanja kandidati u pravilu prestaju s međusobnim napadima i vraćaju se pozitivnim porukama, što se dogodilo i u Južnoj Karolini.

Hillary Clinton izjavila je u petak kako je Bill možda otišao predaleko s napadima na Obamu, dodajući da se obje kampanje trebaju posvetiti izbornim temama.

Jedan od glavnih motiva napada bračnog para Clinton na senatora iz Ilinoisa su njegove navodne veze i poslovi s problematičnim poduzetnikom iz Chicaga Tonyjem Rezkom (57), kojem u februaru počinje suđenje pod optužbama za korupciju, prijevaru, iznudu i pranje novca.

U petak je Fox News objavio nešto stariju fotografiju bračnog para Clinton s istim tim Tonyjem Rezkom, na što je iz Obaminog stožera saopćeno kako "fotografija odražava činjenicu da je Rezko bio široko uključen u prikupljanje donacija za demokrate i republikance".