Svijet
0

Anketa: Roosevelt najveći američki predsjednik, Bush rekordno nisko

FENA
Franklin D. Roosevelt
Franklin D. Roosevelt
Franklin D. Roosevelt vratio se na vrh liste najvećih američkih predsjednika moderne ere, vraćajući se na najvišu poziciju otkako ga je Kennedy smijenio u prošlogodišnjoj anketi, pokazalo je novo telefonsko ispitivanje Zogby Internationala. Roosevelt je dominirao Zogbyjevim anketama o predsjedničkim veličinima od 1997. - samo da bi izgubio od Kennedyja u 2006. i u 2002.

Roosevelt je rangiran kao "veliki" ili "skoro veliki" među 78 posto anketiranih, dok ih je 74 posto izjavilo da osjećaju isto prema Kennedyju. I Rosevelt i Kennedy neznatno su porasli u rangiranju njihove veličine u ovoj godini - 71 posto je rangiralo Rossevelta kao velikog ili skoro velikog u prošloj godini u poređenju sa 73 posto koji su izjavili da osjećaju isto prema Kennedyju.

Zogby je anketirao 843 potencijalna glasača na izborima koji će se održati od petog do devetog januara 2007. i sadrži marginu greške od plus ili minus 3,4 posto.

George W. Bush, koji se nastavlja boriti s lošim brojkama o njegovom predsjedničkom nastupu, prati Nixona kao savremenog predsjednika koji je imao najnegativniji rejting - 50 posto anketiranih smjestilo je aktuelnog predsjednika na najniži dio ljesvice u poređenju s 40 posto koji su osjećali isto prošle godine.

Čak i pored toga što je Nixon imao ukupan najnegativniji rejting, Bush ga je potukao na skali neuspjeha - 30 posto tvrdi kako Bush nije uspio kao predsjednik u poređenju s 23 posto koji to smatraju za Nixona. Samo 21 posto rangiralo je Busha kao velikog ili skoro velikog predsjednika ove godine - te brojke su u stalnom padu od njegovog najvišeg rejtinga od 63 posto u 2002. godini nakon terorističkih napada 11. septembra 2001.

Gerald Ford zabilježio je dramatičan rast popularnosti u anketi nakon njegove smrti u decembru. Ford - jedina ličnost koja je obavljala predsjedničku dužnost za koju nikada nije izabrana - loše je prolazio na Zogbyjevim skalama predsjedničkih veličina. Ove je godine skočio sa 17 posto prošle godine. Ford je tradicionalno rangiran kao jedan od najprosječnijih savremenih predsjednika - ove godine on je i dalje na vrhu liste prosječnih, ali dijeli prvo mjesto s Georgeom H.W. Bushom i Lyndonom B. Johnsonom, od kojih su svi dobili 50 posto.

Među živućim predsjednicima, Bill Clinton i dalje je najviše rangiran s 44 posto - dok ostala trojica dobro zaostaju za njim na skali predsjedničkih veličina - 31 posto za Jimmyja Cartera, 29 posto za Georgea H.W. Busha i samo 21 posto za Georgea W. Busha.