Svijet
0

Anketa pokazala da će Hollande izgubiti na izborima 2017. godine

FENA
Francois Hollande (Foto: Arhiv)
Francois Hollande (Foto: Arhiv)
Četiri petine francuskih glasača vjeruje da predsjednik Francois Hollande neće pobijediti na narednim predsjedničkim izborima u 2017. godini, pokazala je anketa javnosti objavljena u četvrtak.

Velika nezaposlenost, bijes zbog povećanja poreza i sporenja unutar vlade i stranke oborili su popularnost socijalističkog predsjednika na najniži nivo otkako je izabran u maju prošle godine.

U još jednom udarcu, 76 posto ispitanika koje je anketirala agencija Harris Interctive za dnevne e-novine Le Figaro i TV stanicu LCP smatra da Hollande nije osoba koja ispunjava obećanja a 68 posto ga smatra nekompetentim, prenosi Reuters.

Nasuprot tome, 54 posto ispitanika u anketi obavljenoj od 21. do 22. oktobra vjeruje da će tvrdolinijaški ministar unutrašnjih poslova Manuell Valls pobijediti kandidata desnice na predsjedničkim izborima 2017. Samo 16 posto ih vjeruje da bi Hollande to mogao ostvariti.

U Francuskoj odlazeći predsjednik trdicionalno zastupa stranku na vanrednim izborima, a u proteklim decenijama većina ih je, s izuzetkom konzervativnog bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, osvojila drugi mandat.

Hollandeova popularnost dodatno je opala nakon što je bio kritikovan u nedjelju zato što je dopustio imigrantskoj tinejdžerki da se vrati u Francusku ali bez porodice.

Valls je pooštrio svoju retoriku protiv ilegalne emigracije i improviziranih romskih naselja, u vrijeme dok stranka krajnje desnice Nacionalni front bilježi nagli rast popularnosti uoči lokalnih i evropskih izvora u narednoj godini.