Svijet
0

Anketa: Obama preuzeo vodstvo među demokratima u Ajovi

FENA
Barack Obama je u predizbornoj utrci kandidata Demokratske stranke preuzeo vodstvo nad Johnom Edwardsom u Ajovi za četiri poena, dok je Hillary Clinton pala na treće mjesto nekoliko sati uoči prvog glasanja za nominaciju na predsjedničkim izborima, sudeći po anketi Reutersa objavljenoj u četvrtak.

Obama i Edwards stekli su prednost tokom noći u anketi koja prati raspoloženje birača, a Clinton je pala za četiri poena na treće mjesto, što bi u finišu izbora predstavljalo dramatičan nazadak za glavnu favoritkinju demokrata.

Obama je imao 31 posto glasova među potencijalnim demokratskim glasačima, Edwards 27 i Clinton 24 posto. Nijedan drugi demokrat nije imao dvocifrene brojke.

U republikanskoj utrci Mike Huckabee je povećao vodstvo na 31 s 25 posto nad bivšim guverenerom Masačusetsa Mittom Romneyem, nekadašnjim liderom u Ajovi koji je napao Huckabeeja zbog njegovih propusta dok je bio guverner Arkanzasa.

Bivši senator iz Tenesija Fred Thompson je na trećem mjestu u republikanskoj utrci s 11 posto glasova, a senator iz Arizone John McCain pao je za dva poena na 10 posto glasova. Teksaški senator Ron Paul također je zabilježio deset posto glasova podrške.