|

Anketa: Bush predstavlja opasnost po svjetski mir

Anketa: Bush predstavlja opasnost po svjetski mir
0
F
FENA
7.11.2006. u 15:10
0
komentara
0

dijeljenja
Anketa: Bush predstavlja opasnost po svjetski mir
Većina ljudi u Kanadi, Britaniji i Meksiku misli da američki predsjednik George Bush i njegova vanjska politika predstavljaju prijetnju svjetskom miru i zabrinuti su da bi Sjedinjene Države mogle izvršiti invaziju na Iran ili Sjevernu Koreju u roku od dvije godine, sudeći po anketi među građanima tih zemalja.
U anketama koje je proveo institut sa sjedištem u Ottawi, EKOS Research, također je ustanovljeno da ispitanici u Kanadi, Britaniji, Meksiku i Izraelu vjeruju da Osama bin Laden predstavlja najveću prijetnju svijetu ili njegova militantna grupa, za kojim slijede sjevernokorejski lider Kim Jong Il, potom Bush, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad i Hassan Nasrallah, vođa Hezbollaha, javio je AP.

Meksikanci su rangirali Busha kao drugog najopasnijeg čovjeka na svijetu među petoricom ljudi, iza vođe al-Qaide.

Nasuprot tome, samo devet posto izraelskih ispitanika odgovorilo je da Bush predstavlja opasnost za svijet, dok je iranski lider dobio 81 posto njihovih glasova u odgovoru na isto pitanje.

Anketa je ustanovila da 69 posto Britanaca, 62 posto Kanađana, 57 posto Meksikanaca i 37 posto anketiranih u Izraelui vjeruje da je Bushova vanjska politika učinila svijet manje sigurnim.

Nedavne ankete u Sjedinjenim Državama nagovijestile su kako većina Amerikanaca vjeruje da se rat u Iraku ne odvija dobro.

"Dok se primičemo srednjoročnim izborima u Sjedinjenim Državama, ankete prilično jasno pokazuju kako su brojni Amerikanci nezadovoljni Bushovom vanjskom politikom, posebno u Iraku. Sada imamo i jasnu potvrdu da je Bushova politika čak i nepopularnija među građanima zemalja veoma bliskih Sjedinjenim Državama", izjavio je predsjednik EKOS-a Frank Graves.

Anketa je također pokazala da 89 posto ispitanih u Meksiku, 73 posto u Kanadi, 71 posto u Britaniji i 34 posto u Izraelu sada vjeruje da američka odluka da se izvrši invazija na Irak nije bila opravdana.

Anketa je također ustanovila da 68 posto meksičkih ispitanika, 60 posto Izraelaca i 57 posto Kanađana vjeruje da će Sjedinjene Države "vojno intervenisati" u Iranu ili Sjevernoj Koreji kako bi blokirale razvoj nuklearnog oružja. Britanski ispitanici nisu odgovarali na isto pitanje.

U anketi je ispitano po 1.000 stanovnika svake od spomenutih zemalja krajem oktobra. Rezultati se smatraju preciznim uz marginu greške od 3,1 posto.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.