Svijet
0

Ankara: Vlada predala parlamentu prijedlog odluke o raspoređivanju vojske izvan granice

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlada Republike Turske parlamentu je podnijela prijedlog Odluke o raspoređivanju turskih oružanih snaga izvan granica zemlje, ukoliko za to bude potrebe, kao i za raspoređivanje stranih vojnika unutar zemlje.

Prijedlog Odluke je podnesen pod naslovom "Principijelna odluka Vijeća ministara", a ona predviđa poduzimanje mjera u okvirima međunarodnog prava, a s ciljem neutralizacije terorističkih i sigurnosnih prijetnji, kao i mjere u pravcu sprječavanja mogućih napada oružanih grupa iz Sirije ili Iraka.

Vlada Turske na taj način i u skladu s Ustavom zemlje traži od parlamenta, tačnije Velike narodne skupštine Republike Turske, da privremeno odobri takvo raspoređivanje oružanih snaga, a o detaljima i potrebama odlučivat će Vlada.

Ovakav potez je stigao usljed sve veće krize i sve intenzivnijih sukoba u Siriji i Iraku, koji se vode u samom pograničnom pojasu tih država s Turskom.

Turski parlament će o ovom prijedlogu Odluke raspravljati na sjednici u četvrtak.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je istakao da krize u regiji rastu i da se ne može očekivati da Turska bude nijema i pasivna naspram problema njene braće muslimana, Arapa, Kurda, Turkmena i drugih.

"Vjerujem da će i predstojeća rasprava u Velikoj narodnoj skupštini o vladinom prijedlogu biti vođena na tom fonu“, kazao je Erdogan.